TikTok test een nieuwe podcastfunctie die het mogelijk maakt voor gebruikers om te blijven luisteren, terwijl de app op de achtergrond draait.

Normaliter zou TikTok de video, en dus ook de audio, pauzeren als de app afgesloten wordt.

Insider ontdekte de nieuwe functie bij het gebruik van de app. Tijdens het kijken van video’s verscheen er een melding waarin stond dat er naar video’s ook uitsluitend geluisterd kan worden. Volgens de melding, getiteld ‘Podcasts’, speelt de audio door zolang de app in de achtergrond blijft draaien.

De 'Podcasts'-melding van TikTok.
De ‘Podcasts’-melding van TikTok.
Screengrab/TikTok/Sydney Bradley

Het lijkt erop dat TikTok bezig is om zich ook als podcastdienst neer te zetten. Daarmee zou het in theorie de concurrentie met Spotify, YouTube en andere platformen aan kunnen gaan.

Dat TikTok deze koers vaart, mag geen verrassing heten. Naar verwachting steken adverteerders dit jaar 2,25 miljard dollar in podcasts. Het Chinese platform wil graag van die inkomsten meeprofiteren.

Spotify en TikTok zitten achter de volgende generatie luisteraars aan

Spotify investeerde de afgelopen jaren veel in podcasts. Het nam mediabedrijven als Anchor, Gimlet Media en The Ringer over, en sloot deals met Joe Rogan, Emma Chamberlain, Ava DuVernay en prins Harry en Meghan Markle.

Deze strategie kost het bedrijf echter bakken met geld. Daarom liet het recentelijk weten het budget voor nieuwe podcasts in de Verenigde Staten te bevriezen, zo schreef persbureau Bloomberg.

"Hoewel de podcasttak in de investeringsmodus zit en nog geen winst maakt, geloven we dat uiteindelijk een brutowinstmarge van 40 tot 50 procent mogelijk is", vertelde CEO Daniel Ek van Spotify vorig jaar juni tijdens een bijeenkomst voor beleggers.

Spotify en TikTok zouden in de komende maanden de concurrentie met elkaar aan kunnen gaan op het gebied van muziekstreaming. Hoewel Spotify zich gevestigd heeft als dé muziekstreamingdienst, is TikTok ondertussen een belangrijke speler geworden voor het ontdekken van nieuwe artiesten.

Ek gaf vorig jaar november tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg al toe dat het bedrijf het beter kan doen bij de jongere gebruikers, een groep mensen die TikTok al aan zich heeft gebonden.

Daar heeft Spotify ondertussen werk van gemaakt, want het test nu een TikTok-achtige manier van nieuwe muziek ontdekken in de app.

Het Chinese ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, daagde Spotify eerder al uit door een eigen muziekapp te lanceren in Brazilië, Indonesië en India. Met name in dat laatste land legt Resso, zoals de app heet, Spotify het vuur aan de schenen.

Maar ook in de VS barst de strijd los. ByteDance registreerde daar vorig jaar de merknaam 'TikTok Music'. Dit zou een app moeten worden waarin gebruikers muziek kunnen luisteren, delen, kopen en downloaden. Ook zou TikTok Music toegang bieden tot podcast en radio-uitzendingen.

LEES OOK: 9 manieren om als bedrijf te scoren op TikTok, volgens ondernemers die succesvol zijn op het platform